Creditul de nevoi personale este cel mai accesat credit oferit de banci. Valoarea maxima variaza in functie de banca, dar poate ajunge si pana la 125 000 Lei. Un credit de nevoie personale este mai usor de obtinut de la banca unde avem cardul cu salariul, insa putem opta oricand la un credit de la o alta banca daca oferta este mai convenabila.
Creditul de nevoi personale se diferentiaza de alte credite prin urmatoarele aspecte:
- durata maxima de creditare este de 5 ani
- putem alege dobanda fixa sau variabila
- suma care poate fi imprumutata este limitata la 25 – 30 000 Euro / echivalentul in Lei.
In aceasta pagina veti gasi informatii importante despre creditele de nevoi personale, dar cel mai important, veti gasi un comparator de credite care va va ajuta sa gasiti banca care ofera creditul cu cea mai mica dobanda. Comparam automat ofertele de la principalele banci din Romania pentru a va usura munca de cercetare.
Ce este un credit de nevoi personale?
Creditul de nevoi personale este un tip de imprumut pe care il puteti solicita de la o institutie bancara fara a fi necesar sa mentionati scopul creditului sau sa explicati cum veti cheltui banii, ceea ce inseamna ca puteti utiliza fondurile obtinute dupa bunul plac. Un credit de nevoi personale poate fi o solutie utila pentru rezolvarea unor urgente financiare, pentru renovarea locuintei, pentru cheltuieli medicale sau alte proiecte personale.
In functie de suma de care aveti nevoie, durata unui imprumut poate ajunge si pana 10 ani. Valoarea maxima a creditului variaza de la o banca la alta si poate atinge pragul de 125.000 lei sau chiar mai mult. De regula, suma pe care o puteti primi depinde de oferta bancii, de salariul pe care il castigati lunar si de durata creditului.
Daca aveti nevoie de o suma mai mare, puteti sa alegeti creditul de nevoi personale cu ipoteca, in cazul caruia este nevoie de garantarea cu un imobil.
Care sunt etapele accesarii unui credit de nevoi personale?
Inainte de a solicita un credit de nevoi personale, este indicat sa va stabiliti situatia financiara. Cati bani trebuie sa imprumutati? Ce valoare a ratei lunare ar fi convenabila? Creditul personal este un instrument financiar la care puteti apela pentru diverse nevoi, insa este important sa nu imprumutati mai mult decat aveti nevoie.
Inainte de a alege institutia bancara de la care sa solicitati un imprumut, verificati cu atentie valoarea dobanzii anuale efective (DAE). Pentru a beneficia de o dobanda cat mai mica, trebuie sa consultati oferta mai multor banci. Pe langa rata dobanzii, mai sunt implicate si alte costuri: analiza dosarului, comision de procesare, cost pentru interogarea Biroului de Credit etc. De aceea, trebuie sa verificati DAE si costurile incluse in aceasta.
Pe langa stabilirea sumei necesare si compararea optiunilor de credit, cei care planifica sa acceseze un credit de nevoi personale trebuie sa stie ca bancile au anumite criterii de eligibilitate:
- Varsta: pentru a obtine un credit de nevoi personale trebuie sa aveti peste 18 ani sau 21 de ani, in functie de creditor. Varsta maxima pe care sa o aveti la finalizarea imprumutului difera de la o banca la alta, fiind de regula de 65-75 ani;
- Cetatenie: solicitantii creditului de nevoi personale trebuie sa aiba cetatenie romana;
- Venit: ca sa puteti accesa un astfel de credit, trebuie sa aveti un venit minim lunar (conditiile difera de la o banca la alta, de obicei venitul minim lunar necesar fiind de 400-700 lei). Unele banci va vor solicita sa demonstrati ca lucrati de minim 3 luni la jobul actual;
- Istoric: pentru sanse mai mari de a obtine un credit de nevoi personale este important sa nu figurati in evidenta Biroului de Credit cu istoric negativ. Ca sa evitati aceasta situatie, trebuie sa va achitati la timp datoriile active. Majoritatea creditorilor verifica istoricul de creditare al unui posibil beneficiar, astfel incat sa determine posibilitatea acestuia de a achita la timp ratele si de a nu inregistra intarzieri.
Avantajele unui credit de nevoi personale
Creditul de nevoi personale prezinta mai multe avantaje. In primul rand, este convenabil pentru ca poate fi accesat chiar si online, fara ca beneficiarii sa se mai deplaseze la punctul de lucru al bancii.
Un credit de nevoi personale permite beneficiarilor sa foloseasca bani pentru orice, fara a fi nevoie sa ofere explicatii in fata bancii sau sa justifice felul in care vor cheltui fondurile. Renovarea casei, achitarea unor tratamente medicale si planificarea unei vacante sunt cateva dintre motivele pentru care puteti accesa un credit bancar de nevoi personale.
Procedura de acordare nu dureaza foarte mult, o zi fiind uneori suficienta pentru aprobarea creditului. Daca la un credit ipotecar trebuie sa asteptati saptamani intregi pentru a primi banii, unele banci va ofera posibilitatea de a avea banii in cont in 24 de ore prin accesarea unui credit de nevoi personale. Totusi, virarea banilor in cont poate sa dureze si pana la 5 zile.
Acest imprumut devine o solutie inclusiv daca va aflati in impas financiar si nu puteti astepta pana la urmatorul salariu. Tot un avantaj il reprezinta faptul ca nu sunt necesare garantii bancare.
Pentru un credit de nevoi personale, procesul birocratic nu este la fel de complicat ca in cazul unui credit ipotecar. In linii mari, majoritatea bancilor solicita sa prezentati urmatoarele documente:
- Act de identitate valabil;
- Ultima factura de utilitati;
- Adeverinta de venit (in unele cazuri este optionala, atunci cand banca verifica direct informatiile in sistemul ANAF si la Biroul de Credit);
- Documente care sa justifice veniturile pe care le obtineti din alte surse.
Dezavantajele unui credit de nevoi personale
Creditul de nevoi personale poate fi obtinut rapid, este mai usor de accesat si nu implica depunerea unei garantii. Totusi, suma pe care o puteti obtine prin acest credit este relativ mica. Daca vreti sa achizitionati o locuinta, ar trebui sa apelati mai degraba la un credit ipotecar sau sa aplicati la programul Noua Casa.
Pe langa dobanda, mai exista si alte comisioane pe care trebuie sa le achitati si despre care trebuie sa va informati in prealabil. Ca sa evitati un scor negativ de credit, trebuie sa achitati ratele la timp si sa nu accesati un imprumut mai mare decat puteti rambursa, deoarece suma totala de plata include si dobanda.
Daca treceti printr-o perioada delicata din punct de vedere financiar, un credit de nevoi personale va poate ajuta sa va rezolvati rapid problemele. De asemenea, poate fi o solutie pentru unele proiecte personale care necesita resurse financiare de care nu dispuneti. Analiza ofertelor de pe piata si alegerea unei banci care ofera dobanda avantajoasa sunt primii pasi pe care ii puteti face in obtinerea unui credit compatibil cu nevoile si bugetul.