Credit Noua Casa

Noua Casa este un program guvernamental dezvoltat cu scopul de a ajuta tinerii sa isi achizitoneze prima locuinta, date fiind costurile mari pe care le implica o astfel de investitie. In prezent, programul poarta numele de Noua Casa, cunoscut in trecut drept programul „Prima Casa” si este ales de tot mai multi tineri care isi doresc sa renunte la chirie si sa aiba propria casa.

Ce este programul Noua Casa?

Programul Noua Casa este un plan guvernamental prin care va puteti achizitiona o locuinta cu un avans de doar 5% si prin care se pot cumpara imobile deja construite. Doar persoanele fizice pot sa obtina acest tip de imprumut, iar acestea trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 21 si 65 ani (la terminarea creditului).

Ceea ce diferentiaza programul Noua Casa de alte tipuri de imprumuturi este avansul mult mai mic. Statul garanteaza restul sumei de care aveti nevoie pentru achizitionarea locuintei dorite, atata vreme cat indepliniti in mod cumulativ toate criteriile de eligibilitate.

La programul Noua Casa, valoarea dobanzii se calculeaza in functie de IRCC, la care se adauga un procent de maxim 2% marja bancii.

Care sunt criteriile de eligibilitate la programul Noua Casa?

Daca vreti sa va cumparati o locuinta prin programul Noua Casa, trebuie sa indepliniti cumulativ o serie de conditii:

  • In momentul solicitarii imprumutului, trebuie sa declarati pe propria raspundere ca nu detineti (singur/a sau impreuna cu sotul/sotia) o locuinta sau ca locuinta pe care o detineti nu are o suprafata utila mai mare de 50 mp. De asemenea, locuinta nu trebuie sa fi fost dobandita prin acest program de stat;
  • Prin creditul acordat veti achizitiona sau construi o singura locuinta;
  • In raport cu finantatorul, veti avea calitatea de imprumutat.

Pe langa aceste criterii de eligibilitate, va trebui sa respectati si alte conditii pe care le impun bancile. De exemplu, trebuie sa aveti intre 21 si 65 de ani (la finalizarea creditului), vechime la locul de munca si un anumit venit minim net lunar.

Cu privire la vechime, perioada necesara variaza de la o banca la alta. Exista creditori care aproba imprumutul persoanelor care au vechime de numai 3 luni la locul de munca, dar si creditori care solicita vechime de cel putin un an pentru eligibilitate la credit.

Pentru a putea obtine un credit prin programul Noua Casa trebuie sa aveti cetatenie romana, sa nu aveti in desfasurare un credit ipotecar si sa nu fi accesat deja programul in trecut. Programul Noua Casa se adreseaza atat persoanelor singure, cat si persoanelor casatorite.

Cat dureaza aprobarea dosarului pentru Noua Casa?

Un lucru pe care trebuie sa il stiti inainte sa aplicati la programul Noua Casa este ca achizitionarea unei locuinte implica un proces destul de indelungat. Procesul este mai amplu si necesita aprobare atat din partea bancii, cat si din partea Fondului de Garantare Noua Casa.

Dosarul trebuie analizat de mai multe departamente, motiv pentru care asteptarea se poate prelungi. Chiar daca indepliniti conditiile obligatorii de eligibilitate, exista sansa ca dosarul sa se intoarca de mai multe ori, daca lipsesc documente sau daca unul dintre departamente (spre exemplu departamentul de analiza sau de economie) invalideaza dosarul. Procedura de analiza poate fi reluata indata ce se fac completarile necesare, iar timpul de asteptare poate ajunge chiar si la 2 luni sau mai mult.

De regula, dosarele sunt invalidate pentru ca nu au toate documentele necesare. Alteori, documentele furnizate sunt expirate. Exista si situatii in care solicitantii completeaza gresit formularele, ceea ce duce automat la intoarcerea dosarului.

Care este valoarea creditului pe care il puteti obtine prin Noua Casa?

Prin programul Noua Casa, solicitantii pot obtine pana la 119.000 de euro. Valoarea creditului este prevazuta astfel:

  • Maxim 66.500 euro pentru locuintele ce valoreaza mai putin de 70.000 euro, indiferent ca sunt noi, vechi sau consolidate;
  • Intre 59.501 si maxim 119.000 euro pentru locuintele care au pretul de vanzare cuprins in intervalul 70.001-140.000 euro si care au o vechime de cel mult 5 ani.

Pentru a achizitiona o locuinta prin programul Noua Casa trebuie sa platiti si un avans, calculat in functie de valoarea imobilului:

  • Avans minim de 5% pentru locuintele finalizate al caror pret de achizitie nu este mai mare de 70.000 euro;
  • Avans minim de 15% pentru locuintele noi sau consolidate (nu mai vechi de 5 ani) care costa intre 70.001 euro si 140.000 euro.

Ce alte obligatii mai ai daca achizitionezi o locuinta prin programul Noua Casa?

Daca achizitionati o locuinta prin acest program, nu puteti instraina proprietatea in primii cinci ani de la achizitie fara acordul Ministerului Finantelor Publice. De asemenea, imobilul pe care il cumparati nu poate fi grevat cu alte sarcini in perioada garantiei de 5 ani. O alta obligatie care va revine este aceea de a asigura imobilul achizitionat impotriva riscurilor.

Locuinta pe care vreti sa o achizitionati prin programul Noua Casa trebuie sa se incadreze in clasele A, B sau C de eficienta energetica. De mentionat mai este si faptul ca prin Noua Casa nu se pot construi case, ci doar achizitiona locuinte gata construite si receptionate.

Care sunt avantajele programului Noua Casa?

Fata de un credit ipotecar obisnuit, creditul Noua Casa vine cu un avans mult mai mic, ceea ce le permite tinerilor cu venituri mici sa isi achizitioneze mai usor o locuinta. Cu un avans de 5% acestia pot sa cumpere un imobil al carui pret de vanzare este de maxim 70.000 euro. Creditul poate fi accesat pe o perioada maxima de 30 de ani, iar dobanda este destul de avantajoasa pentru beneficiar.

Persoanele care obtin un astfel de imprumut trebuie sa isi asume responsabilitatea de a achita la timp ratele. Conditiile de acordare a imprumutului sunt destul de restrictive, insa Noua Casa ofera celor care au venituri mici posibilitatea de a avea propria locuinta, chiar daca venitul lor nu depaseste salariul minim pe economie.